Sari’s, sieraden, geuren en kleuren

Ik heb altijd een passie voor kleding gehad. Ik ben er al mijn hele leven mee bezig. Als kind al.

Mooie kleuren, geuren, vormen en kleding

Mijn zus en ik reisden jarenlang op en neer tussen mijn ouders. Het was misschien niet een ideale setting maar het heeft mij alles bij elkaar wel gevormd. Het heeft me sterk, zelfstandig en flexibel gemaakt. Ook zijn al die mooie kleuren, geuren, vormen en kleding uit die verschillende landen en culturen deel gaan uitmaken van mijn leven. Als kind was ik dol op de kleurrijke sari’s die mijn moeder in de kast had liggen en af en toe droeg. Ik speelde ermee en mocht ook de sieraden dragen die mijn moeder had verzameld in de verschillende landen. 

Showbizz-oma Barbara, more is more! 

Van jongs af aan vond ik het heerlijk om met kleding bezig te zijn en mezelf te verkleden. Ik naaide al op jonge leeftijd zelf de kleding van mijn barbies en kon in verkleedkleren wegdromen in mijn eigen fantasiewereld. Ik speelde altijd met heel veel plezier met de jurken uit de kledingkast van mijn oma’s. Vooral de kast van mijn Engelse oma was een feest! Oma Barbara zat in de showbizz. Ze was zangeres in een samba band, heeft verschillende platen opgenomen en later, toen ze ouder was, trad ze op als pianist. Ze droeg fantastische jurken, die mijn creatieve opa voor haar naaide. Alles aan mijn oma was ‘over the top’; de prachtige gouden jurken, de sieraden, de grote flashy zonnebrillen. Ik vond het heerlijk. Mijn oma heeft mij geïnspireerd met haar kleding en haar showbizz leven. Ik draag nog iedere dag haar gouden ring met robijntjes uit Venetië, waar ik helemaal gek op ben!.

Het was voor mij dan ook niet moeilijk om later een studie te kiezen die bij mij paste. De opleiding Textiel Vormgeving & Kunstgeschiedenis paste het beste bij me. Je leerde er van alles, verschillende technieken, breien met ijzerdraad en weven met afvalmaterialen en daarnaast kregen we ook lessen in theatervormgeving en kostuumgeschiedenis. Ik ging er helemaal in op. 

Theater, mode en styling

Na mijn opleiding heb ik een aantal jaren als kledingadviseur gewerkt voor Theatergezelschap ‘t Barre Land en voor shows van Joop van den Ende Theater Producties.

Niet veel later ging ik aan het werk bij het modemerk Bellissima. Daar heb ik weer een ander deel van het vak geleerd. Ik werkte op de afdeling productie en styling. Bellissima was een familiebedrijf en we werkten maar met een klein team, dus deden we allemaal mee met het ontwikkelen van de collecties. Zo ging ik mee naar Italië om de brei (knitwear) in te kopen, ging ik naar Turkije om de productie in de fabriek te checken en leerde ik onderhandelen en zaken doen in India. En een aantal keren per jaar gingen we naar de Bread and Butter beurs in Barcelona en de Première Vision – de bekende stoffenbeurs- in Parijs om stoffen te kopen en inspiratie op te doen voor de nieuwe collectie. 

Ook stond ik op de fashionweek om te helpen met aankleding van de stand en de paspoppen of hielp ik met de verkoop in de showroom op het confectie centrum. En omdat ik de juiste sample maat had werd ik het doorpas model bij Bellissima. Ik moest alles passen en mijn mening geven over elk kledingstuk. Daarna ging ik naar de patronenmakers om het kledingstuk aan te passen en te verbeteren. Daardoor leerde ik steeds meer over patronen en stoffen, en over hoe belangrijk het is dat iets lekker zit. Want als iets niet lekker zit, dan draag je het niet en dan kopen mensen je collectie niet. Eigenlijk heel simpel.

Helen, persoonlijk stijladviseur voor vrienden, bekenden en het hele schoolplein. 

Mensen om mij heen vroegen mij steeds vaker om advies over hoe ze zich moesten kleden en wat ze het beste zouden kunnen dragen. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik van datgene wat ik altijd vanuit mijn natuurlijke interesse en passie deed, ook mijn beroep zou kunnen maken. Mijn ‘lightbulb moment!’ zoals Oprah zou zeggen. Ik ging samenwerken met Laura Daufour, volgde een aantal opleidingen op het gebied van kleuradvies en personal shopping, en begon uiteindelijk in 2010 mijn eigen bureau: De Stijlmaker.

De Stijlmaker; Personal shopper, Garderobe-, Kleur- en Stijladviseur 

Als De Stijlmaker werkte ik als personal shopper, organiseerde ik kasten bij mensen thuis, en gaf ik persoonlijk kleur- en stijladvies. Daarnaast werkte ik als Personal Stylist voor Zalando, waar ik persoonlijke kleding pakketten samenstelde voor online klanten. Ook begon ik met het geven van workshops en presentaties over kleur, vorm en stijl. Voor bijvoorbeeld vriendinnengroepen, maar ook voor zakelijke klanten. 

Stroomversnelling

 De Stijlmaker liep lekker, ik hielp steeds meer klanten, maar na een interview in het Parool over personal shoppen kwam alles pas echt in een stroomversnelling. Ik kreeg nieuwe klanten, en werd gevraagd voor Libelle, waar ik verantwoordelijk werd voor de styling voor de rubriek ‘7 jaar jonger’. Daar deed ik drie jaar lang wekelijks de make-over van een lezeres aan de hand van kleding. Heel leuk om te doen! 

De volgende stap was tv. De rubriek ‘7 jaar jonger’ werd onderdeel van het SBS6 programma ‘Thuis op Zondag’, dus stond ik elke zondagochtend in de studio om de make-over te verzorgen en presenteren. Heel spannend! En ook echt een ervaring rijker. En natuurlijk zorgde de enorme zichtbaarheid ook voor veel leuke nieuwe klanten. 

 De Stijlmaker groeide, en ik groeide hard mee. Ik trainde mijn presentatie-skills, vertelde intussen tijdens seminars welke belangrijke rol kleding speelt bij het overbrengen van je boodschap, en volgde een opleiding intuïtief coachen. Zodat ik steeds meer leuke vrouwen, mannen en zelfs kinderen kan helpen de beste versie van zichzelf te ontdekken.

“Beauty begins the moment you decide to be yourself” Coco Chanel.

Inmiddels past De Stijlmaker me als een jas. Ik word blij van mijn werk, het geeft me elke dag voldoening. Mijn kracht zit erin dat ik me goed kan inleven in mijn klanten. Ik ken en herken hun problemen, maar zie ook de mogelijkheden; de beste vormen, de juiste kleuren, de stijl die bij ze past. 

Ik hou mijn klanten een spiegel voor, letterlijk en figuurlijk, en leer ze de beste versie van zichzelf ontdekken. En daarmee geef ik ze houvast in hun uiterlijk. En zekerheid, zodat ze meer op zichzelf kunnen vertrouwen en uitstralen wat ze willen uitstralen. En elke dag blij zijn met hun kledingstijl en garderobe. En ècht zichzelf zijn!

Ik vind het belangrijk dat iedereen zich op zijn best kleedt, omdat het zoveel voor je kan doen. Mensen vergeten soms hoe belangrijk het is om voor je zelf te zorgen. Maar ik zie, dat als je aandacht besteedt aan jezelf, je zelfvertrouwen groeit. En dat niet alleen. Als je ’s morgens met liefde en aandacht naar jezelf kijkt en jezelf mooi aankleedt en jezelf verzorgd, stap je veel lekkerder de deur uit. Als je blij de deur uitstapt naar je werk en je afspraken straal je dat ook uit en trek je ook die positieve energie aan. Ook als je niet werkt is het fijn om je goed te voelen over je uiterlijk. Als je dit elke dag doet is je leven een stuk vrolijker. En niet alleen vrolijker, je voelt je ook krachtiger en je kan meer bereiken. En ik ben blij dat ik daarbij kan helpen!